PostNL pakket verzenden: al vanaf € 6,95

PostNL is het bedrijf dat door de overheid is aangewezen om de postbezorging in goede banen te leiden. Maar PostNL wordt ook steeds groter op het gebied van pakketbezorging. Feitelijk is de pakketdienst van PostNL een verlengde van de normale postbezorging; alles wat niet door de brievenbus past wordt als pakket verzonden en bezorgd. In dit artikel lees je alles over de verzendopties, tarieven en kosten, voorwaarden, maximale afmetingen en gewicht van een pakket, het verzekerd bedrag en de verzendduur van de pakketdienst PostNL.

Verzenden pakket

Je hebt meerdere opties om een pakket te verzenden via PostNL:

  • Optie 1: Een eerste methode waarop je pakketten via PostNL kunt versturen is via de Online Verzendservice. Je voert hier zelfstandig vanuit huis het gros van de handelingen uit en geeft alvast de verzendgegevens in. Het frankeerlabel print je thuis uit en plak je zelf op het pakket. Hierna kan je het pakket afgeven bij een postkantoor.
  • Optie 2: direct afgeven op postkantoor. Met deze optie geef je je pakket af op het postkantoor waarna zij zullen zorgen voor een juiste frankering en verzending.

Kosten en tarieven PostNL

De tarieven van PostNL zijn vrij van btw en zijn dus ook niet aftrekbaar. PostNL rekent voor de verzending van de pakketten de volgende tarieven:

  • 0 tot 10 kilogram pakket: € 6,75
  • 10 tot 30 kilogram pakket: € 13,25

Pakket laten afhalen

Het is mogelijk om je pakket thuis te laten afhalen, maar hiervoor betaal je wel extra kosten (namelijk € 2,50).

Verzending naar servicepunt

PostNL heeft ongeveer 2.500 servicepunten waar je ook pakketten kunt laten bezorgen. De ontvanger kan het pakket vervolgens afhalen op het servicepunt. Het voordeel hiervan is dat de ontvanger niet thuis hoeft te blijven voor ontvangst van het pakket en het pakket dus op ieder gewenst moment kan ophalen.

Afmetingen pakket

Een pakket tot 10 kilogram mag als maximale afmetingen 100 x 50 x 50 centimeter hebben. Een pakket van 10 tot 30 kilogram mag als maximale afmetingen 176 x 78 x 58 centimeter hebben.

 

Pakket volgen

PostNL geeft een track & tracecode af die gebruikt kan worden om het pakket tijdens de verzending te volgen. Er wordt tevens online een afleverbevestiging afgegeven.

Verzendduur PostNL

Het verzenden van een pakket via PostNL duurt in principe één werkdag. Extra snell bezorging (voor 10.30 uur) is mogelijk met de spoedservice waarvoor aanvullende kosten worden gerekend.

Verzending naar postbusadres

De pakketdienst van PostNL is de enige in Nederland die pakketten bezorgd bij postbusadressen.

Pakket verzekering

Een pakket verzenden via PostNL is standaard onverzekerd. Als je toch je pakket wilt verzekeren kan je aangetekend verzenden voor € 1,65 extra waarna het pakket verzekerd is tot een maximum bedrag van € 500,-. Dan is er ook nog de verzekerservice van PostNL waarmee je je pakket tot € 5.500 kunt laten verzekeren. De kosten voor deze service bedragen € 7,50.

Incidenteel verzenden pakket

De prijzen die in dit artikel zijn genoemd zijn op basis van het incidenteel versturen van een pakket. Als je vaker een pakket zendt ben je voordeliger uit omdat je dan een zakelijk contract kunt afsluiten. Eventuele andere pakketdiensten gespecialiseerd in zakelijke contracten zijn UPS, DPD, DHL, enzovoorts.

Verzenden brievenbuspakket

PostNL biedt ook de mogelijkheid om kleine pakketjes te versturen als zijnde brievenbuspakket. De voorwaarde is wel dat het pakket door de brievenbus past en dus maximaal 38 centimeter lang, 3,2 centimeter hoog en 26,5 centimeter breed is. Tevens mag een brievenbuspakket maximaal twee kilogram wegen. Het tarief voor een brievenbuspakket bedraagt € 3,84. Brievenbuspakketjes kunnen zelf in de brievenbus worden gedeponeerd.

Reactie plaatsen

Reacties

Tineke Smit
2 jaar geleden

Dag,

Vreemd dat de info over de bedragen nog steeds niet zijn aangepast. Bij het servicepunt van post.nl betaal je inmiddels al €7,10 voor een pakket. Dit is nergens verandert. Zo geeft het een heel vertekend beeld, lijkt me een kleine moeite om dit aan te passen.