Wikipedia: online encyclopedie

Wikipedia heeft het probleem omspeeld waar alle andere encyclopedieën mee van doen hadden, namelijk het probleem om up to date te blijven.  Omdat Wikipedia een online encyclopedie betreft en omdat iedereen mag meeschrijven is de site telkens snel weer bijgewerkt. Kom alles te weten over Wikipedia. Wil je bijvoorbeeld zelf meeschrijven op Wikipedia? Dat is geen probleem, iedereen met een vlotte pen is mogelijk geschikt.

Wikipedia

Een encyclopedie bevat algemene informatie over allerhande onderwerpen. Wikipedia is ook een encyclopedie, maar dan wel een online encyclopedie die zich geheel op internet afspeelt. Het is een open gemeenschap, wat betekent dat je de artikelen gratis kunt raadplegen zonder in te loggen of iets dergelijks. Ook kan iedereen die houdt van schrijven meewerken aan de website door zelf artikelen te schrijven dan wel aan te passen. Uiteraard is het wel belangrijk dat de ingevulde informatie correct is en geschreven is vanuit een neutraal standpunt. Om de kwaliteit te kunnen borgen morgen andere auteurs dus ook jouw artikelen bewerken.

Talen

Wikipedia is meertalig en heeft tientallen miljoenen artikelen in tientallen talen. De Engelstalige Wikipedia is verreweg het grootst, gevolgd door De Zweedstalige, Duitstalige en Nederlandstalige Wikipedia. Er zijn zelfs artikelen in dialect geschreven, wat de diversiteit van de online encyclopedie nog eens illustreert. Als je een artikel wilt schrijven in een bepaalde taal of dialect is het zeer belangrijk dat je deze taal goed onder de knie hebt, in woord maar bovenal in geschrift.

Auteur worden op Wikipedia

Zoals benoemd mag eenieder meeschrijven aan Wikipedia. De artikelen en teksten die je eventueel zou plaatsen op de website blijven overigens gewoon eigendom van de auteur. Je zult geen geld verdienen met Wikipedia, auteurs zullen dus wel enige passie voor schrijven moeten hebben. Of misschien vind je het wel gewoon heel belangrijk om een bepaald onderwerp kenbaar te maken.

Nieuwe pagina aanmaken

Het is toegestaan om een nieuwe pagina te maken. Controleer eerst of het onderwerp niet al bestaat. Wanneer je zoekt op een onderwerp geeft een rood gearceerd zoekresultaat aan dat een dergelijke pagina nog niet bestaat. Klik op de rode link om te beginnen met schrijven. Een blauw gearceerd onderwerp duidt erop dat een gelijknamige pagina al bestaat.

Pagina bewerken

Het bewerken van een deel van een pagina of artikel is mogelijk door op het kopje ‘bewerken’ te klikken. Een hele pagina bewerken geschiedt via het tabblad ‘bewerken’. Het is mogelijk om afbeeldingen toe te voegen. Ook andere zaken als wiskundige formules, enzovoorts kunnen worden geplaatst.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.