Monopoly: spelregels en prijsvergelijking

Het best verkochte gezelschapsspel aller tijden is Monopoly. Het spel bestaat al sinds 1935 en is in tientallen talen verkrijgbaar over de hele wereld. Van Monopoly zijn al honderden miljoenen exemplaren verkocht. Lukt het jou om je tegenstander weg te spelen en bijvoorbeeld de Kalverstraat in je bezit te krijgen en er huizen en hotels op te bouwen? Alles over de spelregels, de verkooppunten en een prijsvergelijking vind je onderstaand.

Monopoly

Het gezelschapsspel Monopoly is geschikt om te spelen voor 2 tot 8 spelers. Het spel is voor alle leeftijden, alleen voor spelers jonger dan 8 jaar is het minder geschikt. Tijdens het spelen is het de kunst om een monopolie te realiseren waarbij je dus alleenheerser bent en je al je tegenspelers van het bord hebt gevaagd. Een monopolie bereik je door uiteindelijk alle straten op het speelbord op te kopen. De ene straat is duurder dan de andere waardoor het pijnlijk kan zijn als je de topstraten niet in het bezit hebt. De speelduur van Monopoly is zeer variabel en kan fluctueren tussen de anderhalf en zes uur.

Spelregels

Voorafgaand aan het spel bezit iedere speler evenveel namaakgeld. Door te dobbelen zet iedereen stappen vooruit en kan het de straten, nutsbedrijven of treinstations kopen waarop de pion komt te staan. Maar pas op, wanneer je terechtkomt op een speelveld dat reeds is gekocht door een van je tegenstanders zal je moeten betalen. Het wordt pas echt lucratief wanneer je uiteindelijk alle straten van een bepaalde stad in je bezit hebt, je mag dan zelfs hotels gaan bouwen zodat de boete voor andere spelers wanneer ze erop landen nog hoger wordt. Het spel heeft nog meer cachet dankzij de speelvelden 'Algemeen Fonds', 'Kans', 'Gevangenis', 'Vrij Parkeren', enzovoorts. De winnaar is uiteindelijk de speler die erin slaag om zijn of haar tegenspelers weg te spelen.

Verkooppunten

Het gezelschapsspel Monopoly is te koop bij bijvoorbeeld speelgoedwinkels. Er zijn zeer veel varianten en uitvoeringen, regelmatig worden speciale edities uitgebracht. Online wordt Monopoly ook verkocht door tal van online webwinkels.

Prijsvergelijken

De prijs van Monopoly fluctueert afhankelijk van de uitvoering. Een spel kost over het algemeen enkele tientallen euro's waarbij de prijs online vaak aanzienlijk lager ligt.

Bekende straatnamen

Monopoly wordt over de hele wereld uitgebracht en in de verschillende landen zijn er telkens andere steden en straatnamen opgenomen. Waar in Nederland bijvoorbeeld de voordeligere straten te vinden zijn in 'Ons Dorp' en de duurste straat de Kalverstraat in Amsterdam is, zijn dit in België dan weer respectievelijk Dinant plus Leuven (voordelig) en de Nieuwstraat in Brussel (duur).

Reactie plaatsen

Reacties

chelsea bamfo
4 jaar geleden

ik wil een grote monopolt spelbord